Trufle mocno czekoladowe

Jakiś czas temu w moje ręce wpadło mi opakowanie surowego kakao w kawałkach. Czemu właściwie mam kupować “gotowe kakao” skoro mogę sobie zmielić ziarna sama, a do tego będzie to bardziej wartościowe. Często z wygodnictwa kupuje się zmielone surowce, a przecież wystarczy młynek i wiesz co masz:). Teraz na bieżąco mielę kawę, nasiona, orzechy, płatki, kasze…. W przypadku nasion i orzechów jest to dla mnie ważne, bo surowce te nie są pozbawione swojego tłuszczu. Sklepowe produkty są odtłuszczone, co znacząco wpływa na ich trwałość. Coś za coś… Tłuszcz pozyskiwany z roślin, nasion jest zdrowy i potrzebny w organizmie do szeregu procesów, złożonych reakcji, które w gruncie rzeczy mają przynieść na zdrowie:) bo wykazują między innymi działanie przeciwzapalne.

Kakao kruszone i kakao w ziarnach

KAKAO
Kakao otrzymywane jest z nasion owoców kakaowca (łac. Theobroma cacao), drzewa pochodzącego z Ameryki Łacińskiej. Przywędrowało do Europy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, lecz szału jakiegoś specjalnego ono nie zrobiło, przynajmniej wtedy. Dopiero od XIX wieku kakao zyskało szerokie grono wielbicieli, kiedy to holenderski chemik Conrad van Houten w 1828 roku opracował prasę hydrauliczną pozwalającą odseparować masło kakaowe od miazgi. I tak mogła powstać pierwsza tabliczka czekolady. Od tego czasu powstało wiele wariacji i kombinacji z udziałem kakaowca .

Kakao jest cennym źródłem związków polifenolowych. W uproszczeniu polifenole są to naturalne przeciwutleniacze o wysokiej zdolności wymiatania wolnych rodników. Jednoczesnie polifenole to bardzo duza grupa zwiazkow o zróżnicowanej budowie i właściwościach.

Właściwości kakao wynikające z obecności
POLIFENOLI: ( niezmiernie ważne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i przeciwudarowej)
– działanie p/zapalne
– zmniejszenie insulinooporności
– obniżenie aktywności płytek krwi- zapobiega adhezji i agregacji płytek krwi
– poprawienie funkcji śródbłonka
– obniżenie ciśnienia tętniczego
– poprawia przepływ krwi do mózgu, dzięki czemu usprawnione są procesy pamięci i wzmocniona ochrona przed demencją.
SEROTONINY I FENYLOETYLOAMINY
Serotonina zwana “hormonem szczęścia” jest neuroprzekaźnikiem. Pełni ona bardzo ważne funkcje, m.in. reguluje ośrodek głodu, snu, wpływa na nastrój, procesy pamięci i uczenia. Niedobór jej prowadzi do depresji. Może być wykorzystywana w leczeniu chorób lękowo-depresyjnych i w zespole przewlekłego zmęczenia.
Fenyloetyloamina – pełni rolę neurotransmitera i wykazuje rolę psychoaktywną, Bywa nazywana narkotykiem miłości, serce zaczyna szybciej bić, czujemy się szczęśliwi, ale niestety mniej trzeźwo oceniamy sytuację. Inny efekt to tzw „fenomen euforii biegacza” – zwiększa się wytrzymałość i odporność organizmu na wysiłek i ból, poprawia się nastrój. Kakao jest też dobrym i bogatym źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku.

Ciekawostki.

Czekolada z zawartością 85% kakao posiada więcej serotoniny – 2,9 mikrograma na gram, natomiast czekolada z zawartością 70-85% kakao bogatsza jest w jej prekursor – tryptofan – 13,3 mikrograma na gram. http://www.czytelniamedyczna.pl/6112,wpyw-spozycia-czekolady-na-organizm-czowieka.html
  • Mając do wyboru czekoladę gorzką i mleczną lepiej wybrać tą, o wyższej zawartości kakao. Mimo podobnej kaloryczności, czekolada ciemna szybciej zaspokoi uczucie głodu i zmniejszy chęć na słodycze i paradoksalnie przyczynia się do chudnięcia!
  • Zawarta w kakao teobromina mineralizuje szkliwo podobnie jak fluor i wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Koniecznie trzeba pomyśleć nad recepturą pasty do zębów, zwłaszcza dla dzieciaków .
  • Zła wiadomość jest dla osób cierpiących na zwiekszone wydzielanie soków żołądkowych i refluks przełyku. Spożywanie kakao, w tym czekolady przyczynia się do obniżenia ciśnienia w dolnym odcinku zwieracza przełyku, powodując nasilenie objawów choroby.

Jeżeli masz słabsze serce, kłopoty z ciśnieniem, brakuje Tobie energii, jesteś przygnębiony, nic Ci się nie chce i do tego masz trudności z zebraniem myśli, to koniecznie wypróbuj
PRZEPIS NA TRUFLE MOCNO CZEKOLADOWE
100 g ziaren kakaowca
100 g daktyli Medjool
100 g mąki kokosowej
100 g orzechów nerkowca
ok 50 ml mleka kokosowego

Wykonanie
Zmielone ziarna kakao i orzechy przesypuję do miski, dodaję daktyle bez pestek, mąkę, wszystko mieszam, stopniowo dodaję mleko kokosowe, tak aby konsystencja masy dawała się uformować, odstawiam całość do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formuję kule. W zależności od upodobań można je obtoczyć w orzechach, wiórkach kokosowych czy też użyć kakao i ponownie odstawić do lodówki do stężenia.

W przepisie nie ma grama cukru poza tymi naturalnymi, zawartymi w daktylach Medjool. Na początek 100g ziaren może wydawać się zbyt dużą ilością, dlatego można zmniejszyć i dać jednak nie mniej niż 50g. Orzechy nerkowca można zastąpić innymi ulubionymi orzechami. Trufle są bardzo sycące, jest to dobra przekąska na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Dostarczymy wraz z nimi dużo dobroczynnych składników i podniesiemy jednocześnie poziom energii.

http://www.czytelniamedyczna.pl/2633,waciwoci-przeciwutleniajce-kakao-w-zapobieganiu-chorobom-ukadu-krzenia.html

http://www.czytelniamedyczna.pl/6112,wpyw-spozycia-czekolady-na-organizm-czowieka.html

https://neuroexpert.org/wiki/serotonina/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *